ПАРФЮМ И КОЖА – ХИМИЯ И РЕАКЦИИ МЕЖДУ ПАРФЮМИТЕ И НАС

Теоко Братанова 26.03.2013 1
ПАРФЮМ И КОЖА – ХИМИЯ И РЕАКЦИИ МЕЖДУ ПАРФЮМИТЕ И НАС

Ароматите и в частност парфюмите са индустрия за много пари. Хората обичат парфюмите. Те обичат уханията във всичко което използват. В нашето модерно общество те са използвани в почти всеки един продукт който се произвежда. Те се добавят към сапуна, шампоана и всички почистващи продукти. Използваме парфюми за да освежим въздуха в стаята, тялото си или домашните си любимци. Ароматите са непреодолима стена в обществото днес. Това се е наслагвало още от дълбока древност та чак до днешно време, хората винаги са използвали парфюмите за ред различни причини. През последните години уханията станаха доста по-достъпни и с това все повече и повече хора се възползват от тях под формата на различни продукти. Различните аромати, независимо под формата на какъв продукт ухаят различно когато са върху различни индивиди. И като резултат се разбра, че е изключително важно да сме много внимателни при избора на аромат, затова си позволих да систематизирам темата по този начин.

 • От какво се влияе вашият парфюм?
 • Изборът на парфюм и фактора на кожата.
 • Какво трябва да запомним когато избираме парфюм за себе си!
 • Едно важно правило при избора на парфюми!

От какво се влияе вашият парфюм?

Парфюмите започват да работят в момента в който ги нанесем върху кожата. С повишаването на телесната температура, магията на парфюма започва да се освобождава. Разликите в аромата на един и същи парфюм се пораждат от различия в химията на телата ни. Някой фактори могат да бъдат отговорни за това, такива като диета, киселинният баланс, медикаменти които сме приели, телесните мазнини, пигментацията на кожата, настроението, както и факторът на околната среда. За пример можем да вземем ако вие сте на високо мазнинна диета, тогава ароматите които нанасяте върху кожата ви ще бъдат много по-силни отколкото върху кожата на човек на ниско мазнинна диета . Големи промени в хранителният ви режим също могат да са причина за това вашият любим марков аромат да мирише различно когато се напръскате с него.

Избора на парфюм и фактора на кожата

Хората с по-мазна кожа обикновено са благословени с по-голяма интензивност когато използват ароматна козметика. Докато хората с суха кожа често трябва да нанасят повторно любимият аромат за да доловят някакви резултати от нанасянето му. Тези фактори не само повлияват върху истинският аромат нанесен върху кожата ви, но влияят и върху самата продължителност на парфюма. Ако забележите някаква промяна в любимият си парфюм, тогава си задайте въпроса какво се е променило в начина ви на живот или физическото ви състояние. Възможно е да сте свикнали с уханието му толкова много, че вече просто да нямате способността да го усещате както преди. Каквато и да е причината, възможно е времето за смяна на вашият парфюм да е дошло.

Какво трябва да запомним когато избираме парфюм за себе си!

След като започнете да избирате подходящият за вас парфюм, има няколко важни неща които трябва да запомните. Всички хора имаме приблизително еднакъв периметър около телата си в който другите хора би трябвало да могат да усетят аромата ни. Нека направим един експеримент, задръжте ръката си в хоризонтално положение пред себе си. Извикайте някой да ви асистира и ако той е способен да усети аромата ви по-далеч от колкото достигат ръцете ви, вие или използвате грешен парфюм, който има слаба реакция с биохимията на тялото ви или използвате правилният парфюм не както трябва. Запомнете всеки един парфюм и по-скоро всяко едно ухание би трябвало да е персонално послание, а не публично излъчване адресирано до всеки който е в обсег. За да използвате своят парфюм коректно, пробвайте да нанесете ефирен филм върху тялото си. Започнете с Eau de Parfum, като го нанасяте върху кожата си от стъпалата до рамената, нанесете го и върху точките където долавяте пулса си, това са областта на китките, около врата, зад ушите, под гърлото, зад коленете и зад кокалчетата на глезена.

Едно важно правило при избора на маркови парфюми!

Когато тествате нови и маркови парфюми в близката парфюмерия, изградете си следното правило – никога не пробвайте повече от 3 различни аромата докато пазарите. Евентуално, рецепторите на носът ви няма да са в състояние да изпратят толкова много и различни сигнали до мозъкът ви. Още повече вие трябва да тествате аромата директно върху кожата. Ако само помирисвате от бутилката, вие няма как да имате реална преценка конкретният парфюм как ще се представи върху кожата ви. Нанесете малко върху китката си изчакайте за момент и след това помиришете. Ако желаете да опитате друг парфюм, нанесете го на другата китка. А ако искате да пробвате и трето ухание, него можете да нанесете върху слепоочието си. Бъдете сигурни че ще спрете дотук, защото преценката ви ще изгуби своята сила.

Може би е добра идея да си създадете гардероб от парфюми били те маркови или не така, че да можете да следите и изучавате промените с биохимията на тялото ви. Така ще придобиете по-точна и нагледна информация за изговореното от мен дотук.

One Comment »

 1. Мартин 26.03.2013 at 21:40 -
  +2
  0
  Гласувай

  Много полезна статия, наистина досега не бях срещал толкова подробно обяснение. И въобще не знаех че не трябва да се пробват повече от 3 различни парфюма в кратък период, винаги съм усещал, че след 2-3 път нещо не е като хората но вече знам защо е така. И отново Браво за полезната статия.