Кога е най-доброто време за тежките парфюми?

Теоко Братанова 17.11.2013 Коментарите са изключени
Кога е най-доброто време за тежките парфюми?

winter-perfume

Предполагам много от вас са забелязали, че зимата парфюмите им ухаят за по-дълго време, но се усещат по-слабо? Причината за това е студът и неговите еманации за които ще говорим малко по надолу в темата която днес е „Кога е най-доброто време за тежките парфюми?“.

Защо започнахме със зимата?

Първата причина е очевидна и това е защото сега е зима и е нормално да говорим за зимни неща и втората която е смислена е защото именно през студеното време и през зимата е по благоприятно да се употребяват тежки парфюми! Освен това в този период на годината са концентрирани едни от най-големите празници за годината, това са рожденият ми ден :), Коледа и Нова година.

И празници от подобен калибър обикновено изискват по-силни и наситени композиции и като цяло по-тежки парфюми! Парфюми които са с по-топла база и които изискват по-студено време!

Какъв е ефекта на студа върху парфюмите и нас самите?

Студа има много проявления като най-осезаемото за нас е, че ни става студено, но освен това има и други процеси които усещаме по-трудно, но имат далеч по-голям ефект върху организма ни и върху парфюмите които са обект на тази тема и сега ще се съсредоточим именно върху това.

Как ни се отразява студа?

Той се отразява на организма ни по много начини, но този който ще разгледаме е пряко свързаният с трайността и интензивността на парфюмите които ползваме и това е дехидратацията!

Да именно дехидратацията на тялото е ефекта който намалява трайността и интензивността на парфюма ви! Кожата ви става по-суха което както знаете пряко повлиява на качествата на парфюма!

Как студа се отразява физически на парфюма?

Състава на парфюмите в повечето случаи представлява комбинация между етерични масла и някакъв вид разтворител, най-често спирт. Спирта се изпарява по-лесно при високи температури и по-трудно при ниски, което при зимни условия ще доведе до намаляване на интензивността, но и в същото време до увеличаване на трайността заради това, че спирта и по-летливите нотки ще се изпаряват по-бавно.

Нека обобщим ефекта на студа върху парфюмите и нас.

  • Един път се намаляват трайността и интензивността заради дехидратацията
  • Още един път се намалява интензивността заради недостатъчно-бързото изпарение
  • И един път се увеличава трайността

Така погледнато излиза, че при запазени всички други параметри освен температурата на околната среда парфюмите зимата ухаят малко по-дълго време в сравнение с топлото лятно време, но за сметка на това са доста п0-слабо интензивни!

Това ли е причината парфюмите лансирани през зимата да са по-тежки?

tejki

Да точно това е една от причините парфюмите лансирани през зимният период да са тежки и интензивни. Другата причина са нотките на тези парфюми. Ако сте забелязали през зимата се използват много повече нотки като:

  • захар
  • ванилия
  • карамел
  • кехлибар
  • роза
  • жасмин

И много други нотки имащи по-осезаемо присъствие присъстват в много от зимните парфюми. Ако искате да видите примери за тежки парфюми подходящи за студеното време можете да посетите тази страница за парфюми с тежки нотки. Там ще откриете много ухания които могат и да станат част от вашият зимен гардероб!

Comments are closed.