Кошницата ви е празна

Бергамот от bg-parfumi

Група: Цитрусови плодове

Bergamot Citrus aurantium subsp. bergamia
Bergamot Citrus aurantium subsp. bergamia
Bergamot Citrus aurantium subsp. bergamia
 
Профил на уханието: горчиво-солено, цитрусово ухание съставено от сложвн комплекс нюанси плодове и ароматни елементи. Напомянщ за зелен чай на листа.

Бергамота е от семейството на портокала (bergamia) само, че на ръст е значително по-малък от портокала. Изключително много прилича на лайма на външен вид и също като него расте на малки дървета. Той е кръстоска между лимон и Сивилски портокал или грейпфрут. Производството на бегамот се е концентрирало главано около Калабрия и Южна Италия, където почвата и климата благоприятстват за неговото култивиране и отглеждане. Други места където се отглежда успешно са Бразилия и Аржентина, естествено расте и по други геогравски ширини, но не може да се сравнява по качества и аромат с отгледаните в гореизброените страни.

Името Бергамот, получава от Италианският град Бергамо в който се е продавал за пръв път, и където и до ден днешен бергамота си остава символ на града и областта. Етеричното масло от бергамот се извлича чрез екстракция от узрелият плод и от неговата кора и се използва изключително често като нотка в много от известните парфюми.

Освен в парфюмерията той се използва и като овкусяваща подправка, например зеленият чай в италия се пие задължително с резенче бергамот който придава уникален аромат на напитката.

Маслото от бергамот учавства в продукцията както на мъжки така и на женски парфюми, главно във връхните нотки на уханието. Ароматът му учавства и в патентованият "Eau de Cologne" или Одеоколон който е бил разработен в Германия през седемнайдесети век. Сега той е задължителна съставка която присъства винаги в композицията на така наречените Кипарисови аромати.
Автор: 

 

Парфюми с аромат на Бергамот