Кошницата ви е празна

Кедър от bg-parfumi

Група: Дървесни

Cedar Cedrus, family Pinaceae.
Cedar Cedrus, family Pinaceae.
Cedar Cedrus, family Pinaceae.
 
Профил на аромата: кедровият аромат може да бъде описан като тъмна и строга нотка, която идва главно от дварайона или Атласките планини около Мароко или Вирджиния. Той често присъства като базова нотка в много от известните парфюмиЛивански кедър (Cedrus libani)

Кедъра още известен като Кедрус е голямо иглолистно растение от рода на Елхите, неговите естествени местообитания са Хималаите и Средиземноморието. Етеричното масло от кедър е едно от първите и най-стари съсътавки използвани в парфюмерията още от дълбока древност. Неговият аромат е един от най-често срещаните и използваните в състава на парфюмите и определено чистият му вариант трябва да бъде усетен от всеки парфюмер или любител.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Атласки кедър (Cedrus atlantica)

Този вид кедър е вечнозелено растение което може да достигне височина от 30-40 метра и притежава от сребристо сини до зеленикави остри като игли листа. Кората на дървото е от тъмно червеникава до кафява, въпреки че това може да варира доста в зависимост от вида. Оригинално кедърът се среща в районите около Ливан, Северна Африка, Азия и планинските райони там.

Ливанският кедър се различава от другите по неговите шишарки които са с гладки части. 
Хималайският кедър (Cedrus deodara) притежава светло зелени до бледо зелени шишарки, докато Атлаският кедър (Cedrus atlantica)има ясно отличими тъмно сребристи ди синьо-зелени шишарки и листа

По неясни причини, дървото почти е изчезнало от естествените си местообитания. Дори Ливанският национален флаг съдържа дизайнерска версия на профила на кедър. Към момента естествената кедрова гора в Ливан наброява точно 375 Кедрови дървета, докато в древни времена кедровата гора е заемала почти цялата площ на страната.