Кошницата ви е празна

Ветивер от bg-parfumi

Група: Дървесни нотки

Vetiver Vetiveria Zizanoid
Vetiver Vetiveria Zizanoid
Vetiver Vetiveria Zizanoid
 
Профил на аромата: есенцията от Vetiveria zizanoid, източно Азиатско растение попадащо в категорията на дървесните ухания, заради своят наситен, дървесен и сух аромат, наподобяващ аромата на горчив шоколад и цигарен фас. Изключително популярна съставка която се използва много често като базова нотка в композицията на парфюмите.

 

Приятният аромат на Ветивер


Някой от характерните тонове на ветивера наподобяват ухание на корени, на трева, на цитруси дори и на почва. Есенциалното масло от ветивер се добива чрез дестилация на корените му. Неговото масло се използва в много от онези ориенталски парфюми които ако ви се е случвало да попаднете на тях, не се отмирисват и стоят дълго време въху кожата ви. В парфюмните композиции той изиграва чудесно ролята си на медиатор между различните тонове и умекотява цялата композиция, а освен това е известен и със своите охлаждащи свойства.

 

МЕСТООБИТАНИЕ

Ветиверът се развъжда за комерсиални цели във влажни места, около блата или поречията на реките. Растението се характеризира с много висока издържливост, като понася продължителни засушавания, както и наводнения, издържа на голяма разлика на температурата и може да обитава почви с голяма разлика в киселинността.

БОТАНИКА
 
Най известно име: Ветивер
Ботаническо име – Vetiveria zizanioides
Семейство: Граминеае/Поакае